Udarbejdet af:

Mæslinger

Morbilli (Latinsk betegnelse)

Af praktiserende læge ph.d. Bjarne L. Hansen og læge Philipp Skafte-Holm, Mentor Instituttet

Mæslinger er en meget smitsom virusinfektion. De fleste danske børn er vaccineret mod mæslinger, som derfor kun sjældent ses i Danmark. Mæslinger ligner en forkølelse med et rødt udslæt. Sygdommen varer 1 uge og forsvinder af sig selv. Hvis barnet får besvær med at trække vejret eller bliver sløvt, skal du kontakte lægen med det samme.

Mæslinger er en infektion forårsaget af et meget smitsom virus (morbilli virus).

Ved børneundersøgelserne hos de praktiserende læger tilbydes alle børn vaccination mod mæslinger (MFR-vaccinationen). Det sker, når de er 15 måneder og igen, når de er 12 år. Tidligere havde vi i Danmark epidemier af mæslinger hvert andet til tredje år. Indførelsen af MFR-vaccinationen har betydet, at vi i Danmark kun har set ganske få børn (under 30 tilfælde) med mæslinger de seneste år.

I februar 2006 blev der konstateret ti tilfælde af mæslinger i Danmark. Det er ikke nyt at se mæslinger i Danmark, men så mange tilfælde på en gang er ikke set tidligere og det har ført til en del omtale i medierne. De mæslinge-ramte var børn og voksne, der ikke havde taget imod tilbudet om MFR-vaccination.

Hvis du ønsker at undgå at dit barn får mæslinger, kan det anbefales at følje vaccinationsprogrammet.

Er man ikke blevet vaccineret, er det ikke for sent. Man kan også vaccineres som voksen.

Sygdommen kan inddeles i to perioder. I første periode (2-4 dage) har barnet høj feber (39-40°C), snue, hoste og røde, irriterende øjne, det ligner en forkølelse. Efter 1 døgn med næsten normal temperatur begynder anden periode, hvor barnet igen får feber og et udslæt. Udslættet starter i ansigtet og breder sig i løbet af et par dage over hele kroppen. I starten består udslættet af små pletter, men efterhånden smelter pletterne sammen. Udslættet er rødt. Samtidig med at udslættet breder sig, vender de samme tegn på forkølelse, som sås de første dage tilbage og barnet føler sig nu mere syg. Temperaturen begynder at falde, når udslættet har bestået et par dage. Barnet er ofte meget dårligt, og sygdommen varer en uges tid.

Mæslinger kan føre til lungebetændelse, mellemørebetændelse og sjældent meningitis. Du skal derfor være opmærksom på om barnet får besvær med at trække vejret, klager over ondt i ørerne og/eller bliver sløv.

Mæslinger kan ikke behandles. Men hos børn over 1 år - som ikke er MFR-vaccineret og som har været i samme hus som et andet barn med mæslinger  kan en MFR-vaccination virker forebyggende. MFR-vaccinationen skal da gives indenfor 72 timer efter, at barnet har været udsat for smitten.

Klik her for at læse om hvordan du vurderer dit syge barn

Smitte

Smitten spredes gennem luften ved host og nys. Sygdommen er meget smitsom og kan sprede sig fra rum til rum. Allerede før selv barnet bliver sygt af mæslinger, kan det smitte andre. Det er derfor meget svært at hindre spredning af sygdommen blandt børn, der ikke er vaccineret.

Daginstituion:
Temperaturen skal være normal og barnet skal være kommet til kræfter igen, inden det begynder i daginstitution eller skole.

Hvad du selv kan gøre

Når barnet har feber, skal det være let påklædt og opholde sig i et køligt rum. Barnet skal have rigeligt at drikke. Ved feber vil paracetamol sænke temperaturen og give lindring til barnet.

Kontakt lægen i morgen

Hvis barnet har feber og ikke vil drikke. Hvis barnet er under 2 år og temperaturen er over 39,5°C. Hvis du mistænker mæslinger og dit barn ikke er MFR-vaccineret og ikke tidligere har haft mæslinger. Hvis temperaturen ikke falder et par dage efter udslættets start.

Kontakt lægen med det samme

Hvis barnet er under 6 måneder og temperaturen er over 39,5°C. Hvis barnet virker sløvt. Hvis barnet har besvær med at trække vejret.


Klik her for at finde nummeret til lægevagten i din region