Udarbejdet af:

Forkølelsessår

Herpes labialis (Latinsk betegnelse)

Af praktiserende læge ph.d. Bjarne L. Hansen og læge Philipp Skafte-Holm, Mentor Instituttet

Forkølelsessår er en smitsom sygdom som skyldes betændelse med et virus (Herpes simplex). Sygdommen viser sig som sviende blærer og smertende sår i munden og på læberne. Sygdommen har det med at komme igen og igen - ofte samtidig med en kraftig forkølelse. Ring til lægen med det samme, hvis sårene breder sig til næsen eller øjnene.

Forkølelsessår er en smitsom sygdom som skyldes betændelse med et virus (Herpes simplex). Ofte begynder sygdommen med rødme og en ubehagelig prikken eller stikken i huden på det sted, hvor blærerne senere kommer frem. Efter et par dage udvikles der små væskefyldte blærer som hurtigt brister og bliver til sår. Sårene dækkes af en skorpe, som typisk falder af efter otte til ti dage. Blærerne og sårene er lokaliseret på læberne og i munden.

Det værste ved forkølelsessår er, at sårene har det med at komme igen og igen. Har man først haft et udbrud af forkølelsessår, vil der altid være en risiko for, at sårene kommer igen. Typisk kommer sårene frem i forbindelse med forkølelse (deraf navnet forkølelsessår) eller anden infektion. Også sollys kan få sårene til at komme igen. Hver femte vil få gentagne udbrud af forkølelsessår livet igennem.

Alle børn kan blive smittet med sygdommen, men de fleste børn får deres første udbrud af forkølelsessår, når de er 3-5 år. Man regner med at 80 % af alle voksne, på et eller andet tidspunkt i deres liv har haft forkølelsessår.

Hos de mindste børn (1-3 år) viser infektionen sig som en mundhulebetændelse. I munden på indersiden af kinden og gummerne ses slimhinden rød og fyldt med blærer. Det er almindeligt at barnet samtidig får let feber.

Klik her for at læse om hvordan du vurderer dit syge barn

Smitte

De fleste børn bliver smittet fra raske smittebærere, det vil sige personer der har virus men ikke sår eller blærer. Det er derfor vanskeligt helt at undgå spredning af sygdommen. Når barnet har udbrud sker smitten ved direkte berøring med væske fra blærerne. Barnet smitter indtil der er skorpe på alle sårene.

Daginstitution:
Et barn med forkølelsessår må gerne komme i institution eller skole. Renlighed og håndvask kan nedsætte risiko for at sygdommen spredes.

Medicin

Der findes medicin, der afkorter den tid sygdommen varer, men helt dræbe virus kan den ikke. Er der tale om enkelte blærer eller sår behandles de med creme. Behandlingen bør startes så tidligt som muligt - helst allerede når det begynder at prikke og stikke i huden. Ved større udbrud eller ved hyppige gentagne udbrud, kan behandling med tabletter komme på tale. Til de mindste børn med mundhulebetændelse, findes medicinen som saft (mikstur).

Børn med mundhulebetændelse vil som regel hverken spise eller drikke, fordi det gør ondt i munden. I de tilfælde kan det være en god ide, at give barnet paracetamol og efter 45 minutter give det lidt at drikke og spise. Paractamol tager smerten, så barnet kan drikke.


Klik her for at finde døgnåbne apoteker og vagtapoteker i din region

Hvad du selv kan gøre

Det er vigtigt at behandlingen startes så tidligt som muligt. Har barnet derfor først haft et udbrud af forkølelsessår, vil det være fornuftigt at have creme liggende hjemme, så behandling - ved eventuel nyt udbrud - kan indledes med det samme. 

Undgå at barnet piller i forkølelsessåret - dels kan det sprede sygdommen og dels kan det føre til yderlig betændelse med bakterier.

Pas på med smitte. Vask hænder efter berøring af sårene.

Kontakt lægen i morgen

Ved første udbrud af forkølelsessår. Hvis sårene ikke er lægt i løbet af 2 uger. Hvis det snasker med tyk væske fra sårene. Hvis sårene optræder meget hyppigt.

Kontakt lægen med det samme

Hvis sårene spreder sig til næsen eller øjnene. Hvis barnets øje bliver rødt.


Klik her for at finde nummeret til lægevagten i din region